HPAU

Full Version: Tylypahka-info
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
TYLYPAHKA

Tässä tiivistetysti olennaisimmat tiedot Tylypahkasta ja sen toiminnasta.

Nämä eivät ole täysin puhtaasti virallista tietoa vaan minun osittain hyvinkin paljon soveltamaani syventämääni, joten ethän kopioi tästä mitään ilman lupaani! Kiitos.
Ja väliaikais-Tylypahkassa on joitain eroja..

* * * *

- YLEISTÄ - TYLYPAHKAN SALAAMINEN - TYLYPAHKAN KUORO & ORKESTERI -
- TUVAT, PIHAMAAT & SISÄTILAT - SOSIAALISET TAPAHTUMAT -
- HENKILÖKUNTA -

  • Tylypahka ei ole pakollinen yleensä, vaan vain lukuvuonna 1997-1998 kun kuolonsyöjät hallitsevat sitä.
    Tuona vuonna se on pakollinen jopa 17-vuotiaille eli kaikki seitsemän lukuvuotta - mutta silloinkaan se ei ole pakollinen aivan kaikille, vaan vain:
    - Jo valmiiksi koulun kirjoilla oleville.
    - Edellisenä lukuvuonna tai sen lopussa uloskirjoittautuneille joiden siis käsketään palata takaisin.
    - Kaikille ennen syyskuuta 11-vuotiaille taikavoimaisille, eli niille joille kutsu saapui normaalisti.
    ---> Ja jokaisen täytyy todistaa olevansa vähintään puoliverinen.

    Eli tuolloin, jos olet yli 11-vuotias etkä missään vaiheessa käynyt Tylypahkaa tai jos olet jättänyt Tylypahkan kesken kaksi tai useampi vuotta aiemmin, sinua ei pakoteta sinne.

    + Ne jotka eivät pysty verenperimäänsä todistamaan, tulkitaan jästisyntyisiksi eli eivät joudu/pääse Tylypahkaan sittenkään vaan joutuvat vainotuiksi.

  • Tylypahkassa on nimikirja, ja taikasulkakynä joka merkitsee siihen jokaisen Britanniassa syntyvän taikavoimaisen lapsen nimen ja syntymäajan. Ei heti syntymähetkellä, vaan sitten kun kyseinen lapsi ensimmäisen kerran näyttää taikavoimaisuutta eli tekee vahinkotaian - mutta vain 11-vuotiaaksi asti.
    Joten, jos lapsi ei ala tehdä vahinkotaikoja yhdenteentoista syntymäpäiväänsä mennessä, sulkakynä tulkitsee hänet surkiksi eikä merkitse nimeä kirjaan - tai jos lapsen virallinen asuinpaikka ei 10/11-vuotiaana ole joku Iso-Britannian valtioista, hänen nimensä pyyhkiytyy kirjasta. Eli tällaiset eivät saa kutsua Tylypahkaan.
    Jos lapsi kuitenkin alkaa näyttää taikavoimaisuutta yhdennentoista syntymäpäivänsä jälkeen, tämän vanhemmat voivat ottaa yhteyttä kouluun ja sopia tapaamisen asian osoittamiseksi vaikka virallinen kutsu ehtikin mennä ohi. Yli 11-vuotiaita lapsia ei yleensä oteta Tylypahkaa aloittamaan, ellei aloitusajankohdan lykkäytymiseen ole jokin erityisen pätevä syy - silloinkin otetaan korkeintaan 13-vuotiaita ja tapauskohtaisesti harkiten.

    Virallinen kutsu Tylypahkaan saapuu kesä-heinäkuussa vuonna jolloin lapsi täyttää yksitoista tai lähempänä kahdettatoista syntymäpäivää, riippuen siitä missä kuussa yhdestoista syntymäpäivä on. Sillä joka vuosi kesäkuun ja alku-heinäkuun aikana vararehtori McGarmiwa tarkistaa siitä keiden yhdestoista syntymäpäivä on edellisen vuoden syyskuun ja kuluvan vuoden elokuun välillä, ja lähettää heille kutsun kouluun. Kutsu saapuu aina aikaisintaan kesäkuussa ja viimeistään heinäkuun viimeisen viikon alussa. Lapsen paikan vastaanotto on vahvistettava paluupostina viimeistään 31. heinäkuuta.

    Jos paikkaa ei halua ottaa, kutsuun ei tarvitse reagoida mitään. Oletusarvoisesti kutsuja lähetetään vain yksi kappale ja jos vastausta ei kuulu, se tulkitaan paikan hylkäämisenä. Harry oli poikkeus, koska Tylypahkan väki tiesi millaisia Dursleyt ovat joten oletettavasti Harryn kutsuun oli poikkeuksellisesti asetettu jonkinlainen erityinen jäljitysloitsu joka myös paljasti että kutsukirjeitä tuhotaan. Sillä kutsukirjeiden kuorissa luki tarkalleen missä päin taloa Harryn huone sijaitsi mikä ei ole normaalia. Siksi tälle siis lähetettiin useita kutsuja lisää ja lopulta Hagrd ilmoittamaan asiasta. Tämä oli siis poikkeustapaus sillä Tylypahkassa ei toki tunneta jokaisen lapsen perhetilannetta ja jästisyntyisille lapsille ei lähetetä kutsua lainkaan vaan joku Tylypahkan henkilökunnasta saapuu tämän kotiin selittämään asiat ja antamaan kutsun henkilökohtaisesti.

    Kutsun mukana tulee lista tarvittavista oppikirjoista ja muista tarvikkeista, sekä millaisen lemmikin koululle voi tuoda. Päivitetty oppikirjalista lähetetään joka kesä jokaiselle oppilaalle vuosikurssin mukaisesti. Listaan kuuluu myös jästikaupoista hankittavat vuosikurssin mukaiset englannin, matematiikan, kemian, fysiikan ja biologian oppikirjat.

  • TYLYPAHKA PALVELEE
    ...vain Britanniaa ja Pohjois-Irlantia. (Britannia = Englanti, Skotlanti, Wales.) Eli kutsukirjeen saavat vain Iso-Britanniassa syntyneet ja siellä yhä 10/11-vuotiaina asuvat lapset.Jos on muuttanut Iso-Britanniaan ja saanut virallisen asuinpaikan sieltä ennen Tylypahka-ikää, ja haluaa Tylypahkaan opiskelemaan niin voi ottaa yhteyttä rehtoriin tai vararehtoriin. Silloin pitää olla papereita todisteena siitä että virallinen asuinpaikka on Iso-Britanniassa ja tietenkin näyttää että lapsi on taikavoimainen.

  • LUKUVUOSIi:
    Kouluun on ilmoittauduttava ennen heinäkuun loppua.- Lukuvuosi alkaa Syyskuun 1. päivä - (juna koululle), ja päättyy kesäkuun kolmantena lauantaina - (juna Lontooseen) eli kesäloma on yhdeksän viikkoa.- joululoma on 2 viikkoa; alkaa viimeisenä perjantaina ennen joulua (jolloin juna takaisin Lontooseen 11:00) ja päättyy tammikuun ensimmäisenä sunnuntaina (jolloin juna takaisin Skotlantiin 11:00.)- pääsiäisloma on 2 viikkoa; alkaa Pitkäperjantaita edeltävänä lauantaina (junamatka) ja päättyy pääsiäispyhien jälkeiseen sunnuntaihin (junamatka.) Poikkeuksia lukuvuoden päättymispäivään, se on myöhäisempi, tapahtuu väliaikais-Tylypahkan vuosina sekä '90-luvun puolivälissä Kolmivelhoturnajaisten ja toisen velhosodan takia.

  • VÄLIMATKA:
    Lontoon ja Skotlannissa sijaitsevan Tylypahkan linnan välillä on linnuntietä noin 725 km, ja maata pitkin ajaen noin 950 km. Lontoon halkaisija linnuntietä on noin 50 km, max. 60 km
    (Olennaista erityisesti pöllöpostin kulkemiskeston kannalta.)

  • OPPILASMÄÄRÄ:
    Tylypahkassa on vuosittain noin 300-400 oppilasta. Kutsu lähtee vuosittain yleensä reilusti yli sadalle lapselle joista kuitenkin yleensä vain muutama kymmentä ottaa paikan vastaan.

  • PIKAJUNA-MATKA kestää 11:00-16:00. Junasta vaunuihin tai vaunuista junaan siirtyminen vie yleensä n. 15 minuuttia ja vaunumatka koululle/koululta n. 10 minuuttia. Portilta linnalle tai linnalta portille kävely on n. 10 minuuttia ja järven poikki veneillen 5 minuuttia. Eli kokonaisuudessaan matka koululta/koululle kestää yleensä n. viisi ja puoli tuntia. Paljon enemmän jos Tylyahon ja koulun porttien välin kävelee. Ks. kohta Tylyaho-reissut.
    Jos kouluun matkaa pikajunan sijaan hormiverkolla, silläkin päätyy Tylyahon juna-asemalle. Yhteys on auki vain pikajunan matkustuspäivinä kello 11:00-16:00.

  • LAJITTELUHATTU voi joskus tehdä väärän päätöksen - harvoin, mutta kuitenkin. Virheen tehtyään se ei koskaan myönnä sitä vaan herkeämättä puoltaa päätöstään.
    Kuten elokuvissa, oppilasta lajitellessaan se puhuu tarpeeksi kovaan ääneen jotta kaikki kuulevat - mutta ei tietenkään mitään salaisuuksia.
    Se lajittelee oppilaat enemmän heidän arvomaailmansa kuin persoonan mukaan.

  • HENKILÖKUNTA koostuu samoin kuin kirjoissakin noina vuosina.

  • TAIKAMINISTERIÖN JÄLJITYS:
    Jäljitys ei ole kenenkään muun yllä kuin Tylypahkassa opiskelevan tai siellä jossain vaiheessa opiskelleen alaikäisen yllä. Eli se asettuu lapseen vasta kun tämä ensimmäisen kerran astuu Tylypahkan alueelle sen virallisena oppilaana.

  • TAIKAMINISTERIÖN RAHOITTAMA KOULU
    Tylypahka perustettiin ja toimi alunperin hyväntekeväisyysrahoituksella rikkaiden velhoperheiden tuella, kunnes 1600-luvun lopulla kunnollinen hallitus ja Taikaministeriö perustettiin. Siitä lähtien Tylypahka on ollut "valtion" rahoittama (siis Taikaministeriön rahoittama verorahojen avulla) mistä maksetaan henkilökunnan palkat, luudanvarret, ruoka- taikajuoma- ja kasvitiede-ainesten kasvatus/osto, ja kaikki muut yhteiset kulut. Tylypahka ei peri lukukausimaksuja oppilailta, mutta oppilaan perheen täytyy ostaa itse lapsen henkilökohtaiset koulutarvikkeet kuten kirjat, koulupuku, noidankattilat, ja kaikki vastaava. Lista vaadituista tarvikkeista ja kirjoista lähetetään kutsukirjeen mukana ja aina kesällä ennen seuraavan lukuvuoden alkua. Koululla on kuitenkin pieni rahasto todella pienituloisten perheiden tukemiseksi koulutarvikkeiden hankinnassa.

    Taikaministeriöllä on hyvin vähän määräysvaltaa siitä miten Tylypahka toimii. Ainoat asiat mitä Taikaministeriö aina hallitsee ovat arvosanajärjestelmä ja yleinen opetussuunnitelma - (mutta aineen opettajalla on valta päättää mitä siitä ja miten hän sitä opettaa.) Ja kaikki muu koulun suhteen - (esim. oppilaiden kurinpitometodit, rehtorin nimeäminen ja erotus, miten Taikaministeriön antama raha käytetään, mahdolliset ylimääräiset rahankeruutapahtumat, urheilutapahtumat jne.) - ovat Tylypahkan koulukuvernöörilautakunnan päätettävissä. Se muodostuu 12 noidasta/velhosta; kaksi heistä on Taikaministeriön opetusviranomaisia, kaksi Tylypahkan henkilökunnasta mm. rehtori, ja kahdeksan ovat Tylypahkaa sillä hetkellä käyvien oppilaiden vanhempia. Kaikki koulua koskevat asiat keskustellaan tämän kuvernöörilautakunnan jäsenten kesken ja päätetään äänestyksellä.

    Ainoat poikkeukset ovat lukuvuodet:
    * 1995-1996 jolloin korruptoitunut Taikaministeriö onnistui saamaan läpi lakeja jotka asettivat heidät koulukuvernöörilautakunnan yläpuolelle ja Taikaministeriö valtasi Tylypahkan. Kaikki muutokset ja uudet säännökset kumottiin kesällä 1996 kun Taikaministeri Cornelius Fudge vihdoin uskoi Voldemortin palanneen.
    * 1997-1998 kun Taikaministerö ja Tylypahka oli Voldemortin ja kuolonsyöjien vallassa. Kaikki palautui entiselleen kun Voldemort kukistui keväällä 1998.

  • ILMIINRYMINEN:
    Tylypahkasta ja sen alueelta ei voi kaikkoontua eikä sinne ilmiintyä. Paitsi kotitontut.

  • ULKONA LIIKKUMINEN:
    Oppilaiden pitäisi pysyä omissa tuvissaan kello 21:00-06:00 välillä.

  • RUOKAILUT:
    - Aamupala: 07:00-08:30
    - Lounas: 12:00-14:00
    - Illlallinen: 16:00-17:00
    Poikkeus: 1. Syyskuuta illallinen alkaa n. 17:30, tupiin lajittelun tarpeen vuoksi, oppilaiden saapuessa koululle puoli viiden maissa.
    - Iltapala: 19:30-20:30

    Kenenkään ei pitäisi venyä lounaalla kuin korkeintaan vajaan tunnin, se on noin pitkä jotta kaikki ehtisivät rauhassa syömään, riippumatta siitä miten iltapäivän tunnit osuvat.

  • OPPITUNNIT:
    09:00-16:00 välillä, mistä mihin riippuu vuosikurssista ja siitä montaako kurssia opiskelee.

  • VÄLITUNNIT:
    * Aamupäivällä 25 minuutin välitunti 10:30-10:55
    * Tunnin ruokailu 12 ja 14 välillä.
    --> Ylempien vuosikurssien oppilailla saattaa olla enemmänkin taukoja koulupäivässä hyppytuntien takia.

  • TYLYAHO-REISSUT:
    3. vuosikursin ja sitä vanhemmat oppilaat pääsevät neljä kertaa vuodessa viikonloppuna muutamaksi tunniksi koulusta puolen tunnin kävelymatkan päässä sijaitsevaan Tylyahon kylään. Mutta vain jos tuo tuvanjohtajalleen vanhempiensa allekirjoittaman lupalapun.
    Matka kuljetaan aina kävellen vähintään kahden professorin mukana, ja hieman ennen lähtöä pidetään nimenhuuto eteishallissa. Samoin kylältä takaisin lähtiessä Tylyahon asemalla.
    Vierailupäivät:
    - Lokakuun viimeinen lauantai (Halloweenin aikaan)
    - Joulukuun kolmas lauantai (viimeinen lauantai ennen joulua)
    - Helmikuun toinen lauantai (ystävänpäivän aikaan)
    - Kesäkuun toinen lauantai (viikkoa ennen kesälomaa)

    Lähdöt kylälle: 13:00 (perillä n. 13:30) ja takaisin koululle 16:30 (perillä n. 17:00)
    Eli kolme tuntia aikaa kylällä, ja Tylyahossa käyvät eivät ehdi illalliselle elleivät pyydä lupaa palata itsenäisesti aiemmin. Siihen täytyy olla hyvä syy, eli pääasiallisesti koko porukka kulkee yhdessä kylän ja koulun välit. Reissulle mukaan tahtovan on ilmoitettava asiasta tuvanjohtajalleen viimeistään edellisenä päivänä.

  • KURI:
    Sallitut kurinpitotavat määrää Tylypahkan Koulukuvernööri-lautakunta, joka valvoo koulun toimintaa samoin kuin päättää kuka on rehtori ja valvoo tämän työtä. Asiat ja lautakunnan kokoonpano keskustellaan, äänestetään ja päätetään lautakunnan jäsenten kesken. Yksittäisten oppilaiden kouluun hyväksyntä ja henkilökunnan palkkaus on yksin rehtorin päätettävissä, mutta kenen tahansa pysyvästä erotuksesta keskustellaan isommalla porukalla joko koulun henkilökunnan kesken tai koko lautakunnan, tapauksesta riippuen. (Esimerkiksi ihmissusi-oppilaita kuten Remus ei tuoda koko lautakunnan eteen ellei se ole aivan välttämätöntä vaan oletusarvoisesti vain tiettyjen koulun henkilökunnan jäsenten, sillä lautakunta on aikoinaan päättänyt että ihmissusi-lapsia sallitaan kouluun luotetun ja arvostetun Dumbledoren harkinnan mukaan.)

    Käytetty kurituskeino päätetään tapauskohtaisesti ja päätöksen tekee yleensä se henkilökunnan jäsen joka oppilaan rikkeestä tapasi – minkä keinon tämä kokee sopivimpana – ja tämä henkilö yleensä myös toteuttaa sen. Tosin, jokaisella henkilökunnan jäsenellä ei ole yhtä laajoja oikeuksia tässä asiassa; lisää tietoa täältä.

    ~ Kurituskeinot:

    * Ruumiillinen kuritus
    (vuoteen 1981 asti & väliaikaisesti lukuvuonna 1995-1996)

    Ruumiillisen kurituksen suosio Britannian koulumaailmassa alkoi huomattavasti vähentyä 1970-luvulla ja '80-luvun alkupuolella mutta oli yhä yleistä monissa kouluissa, kunnes se kiellettiin lailla valtion kouluissa vuonna 1987. Jästien yksityiskouluissa se oli laillista vielä yhdeksän vuotta senkin jälkeen.

    Tammikuuhun 1981 asti, 20. vuosisadan Tylypahkassa, ruumiillinen kuritus saattoi olla pahimmillaan kova selkäsauna kepillä joko kämmenille tai takamukselle.
    (Viittaus, Molly Weasley väitti '90-luvulla että aviomiehellään Arthurilla oli yhä jäljet selkäsaunasta jonka oli Tylypahkassa saanut '60-luvulla. Eli se saattoi olla niin kova että jätti pysyvät jäljet, joskin varmasti ajan kanssa haalenneet.)
    Arthutin tapauksessa sen antoi koulun silloinen vahtimestari, mutta kun tämä jätti koulun vuonna 1973 ja viran otti nykyinen vahtimestari Argus Voro, vahtimestarilla ei enää ollut oikeutta kurittaa oppilaita vaan vain ehdottaa rangaistuskeinoa jollekin jolla on oikeus.

    Tammikuusta 1981 lähtien fyysisen kivun tuottaminen oppilaalle ei ole sallittua keneltäkään henkilökunnan jäseneltä, joskin lupa tuli väliaikaisesti takaisin lukuvuonna 1995-1996 silloin korruptoituneen Taikaministeriön takia. Jopa vahtimestari sai tuona vuonna takaisin oikeuden rangaista oppilaita. Toisin kuin ennen, tuona vuonna jopa ruoskan käyttö oli sallittua. Ruumiillinen kuritus kiellettiin täysin jälleen tuon vuoden lopussa kun Taikaministeriön osoittama Dolores Umbridge syöstiin vallan kahvasta ja pois koko koulusta.

    * Omaisuuden takavarikointi
    (on aina ollut sallittua)

    Oppilas saa tavaran takaisin kyseisen lukuvuoden lopussa, jos koskaan – riippuen siitä kuka sen takavarikoi ja mikä se oli. Myöhäisellä '80-luvulla ja '90-luvulla vahtimestari Voron toimistossa on paljon takavarikoitua tavaraa jopa '70-luvulta asti!

    * Tupapisteiden vähentäminen
    (on aina ollut sallittua)

    Mahdollisesti heikoimmin tehoava keino sillä kaikki oppilaat eivät välitä tupapisteistä ja Tupapokaalin voitosta. Mutta joidenkin kohdalla, tämäkin saattaa toimia.

    * Jälki-istunto
    (aina ollut sallittua)

    Yleensä sen opettajan toimistossa joka määräsi sen, mutta koululla on myös Jälki-istunto-kammio jota saatetaan käyttää. Mitä jälki-istunto sisältää ja kuinka pitkä se on, on sen määränneen opettajan päätös. Mutta kouluiltana se voi maksimissaan olla kolme tuntia. Jälki-istunnot pidetään yleensä koulupäivänä, mutta voivat olla myös lauantaina tai sunnuntaina jolloin ne tietenkin saattavat kestää paljon pidempään..

    * Etuoikeuksien menetys
    (aina ollut sallittua)

    Opettajat voivat väliaikaisesti tai pysyvästi ottaa pois etuoikeuksia, kuten esim. huispauksen pelaaminen/katsominen tai Tylyaho-reissuihin osallistuminen.

    * Kirje vanhemmalle/huoltajalle
    (on aina ollut sallittua)

    Muun sopivan rangaistuksen lisäksi, vakavan rikkeen tai toistuneiden rikkeiden kohdalla opettaja tai muu aikuinen henkilökunnan jäsen yleensä lähettää kirjeen oppilaan vanhemmalle tai huoltajalle, kertoen tapahtuneesta ja mitkä seuraukset siitä on annettu.

    * Väliaikainen erotus
    (aina ollut sallittua)

    Oppilaan on lähdettävä koululta kotiin eikä tällä ole lupaa astua koulun alueelle, ennaltamäärätyn ajanjakson aikana. Tämä tapahtuu yleensä vakavimpien tai useamman keski-vakavan rikkeen myötä. Kirje tästä lähetetään oppilaan vanhemmalle tai huoltajalle, jotta nämä voivat hakea lapsensa kotiin.

    * Pysyvä erotus
    (aina ollut sallittua)

    Tämä on varattu vain kaikkein äärimmäisimpiin rikkeisiin, eikä tätä päätetä ennen läpikotaista kasvotusten keskustelua oppilaan vanhemman tai huoltajan kanssa, oppilaan itsensä ollen tapaamisessa mukana. On äärimmäisen epätodennäköistä etteikö pysyvä erotus tapahtuisi, tapaaminen on tarkoitettu lähinnä selvittelemään mahdollisia rikkeeseen liittyviä asioita tai tarvittavia apuja.

    Jos oppilas erotetaan vakavan epäasiallisen, laittoman tai vaarallisen taikuuden käytön takia, hänen taikasauvansa tuhotaan Taikaministeriön asianomaisten viranomaisten toimesta ja hänellä ei ole lupaa harjoittaa taikuutta enää koskaan.

  • OPISKELTAVAT AINEET:

    X 1. vuosikurssi:
    11 perusainetta: Englanti, Matematiikka, Tiede (eli biologia, kemia ja fysiikka), Tähtitiede, Pimeyden Voimilta Suojautuminen, Loitsut, Kasvitiede, Taikuuden historia, Liemet, Muodonmuutokset ja lentäminen.
    * Englanti, matematiikka ja tiede ovat jästikoulujen ydinaineet. Kaikkia opetetaan erillisinä aineina taika-aineiden lisäksi.
    x 2. vuosikurssi:
    Kaikki perusaineet. Kevätloman aikana valitaan kaksi uutta ainetta.
    Valinnaset 3. vuotta varten: Muinaiset riimut, numerologia/arithmansia, taikaolentojen hoito, ennustus ja jästitieto. Näistä voi siis valita vain kaksi.
    x 3. vuosikurssl:
    Kaikki perusaineet paitsi lentäminen. Lisäksi ne valitut kaksi valinnaisainetta.
    x 4. vuosikurssi:
    Kaikki perusaineet paitsi lentäminen. Aloitetaan V.I.P:hin harjoittelu. Toisen tai molemmat valinnaisaineista voi halutessaan jättää pois.
    x 5. vuosikurssi:
    Kaikki perusaineet paitsi lentäminen. Mahdolliset valinnaisaineet + kesäkuussa V.I.P.-tutkinto/kokeet.
    x 6. vuosikurssi:
    Perusaineista; englanti, matematiikka ja tiede. Taika-aineissa opiskeltavat aineet ja niiden kurssien vaikeustaso riippuu V.I.P.-kokeiden tuloksista. V.I.P.-kokeita voi tarvittaessa ottaa uudestaan tämän vuosikurssin lopussa.
    x 7. vuosikurssi:
    Perusaineista; englanti, matematiikka ja tiede. Taika-aineissa samat aineet kuin kuudennella vuodella, ellei jotain halua jättää pois. Tätä vuosikurssia ei ole pakko käydä lainkaan. Paitsi jos haluaa velhoammatin jossa vaaditaan S.U.P.E.R.-tason opintoja, sillä kyseiset kokeet suoritetaan tällä vuosikurssilla.

    x Valinnaisaineet saa pudottaa pois millä vuosikurssilla tahansa. Perusaineet (paitsi lentäminen joka loppuu 2. vuosikurssin jälkeen) ovat pakollisia kuudenteen vuosikurssiin asti, jolloin V.I.P-tulokset alkavat vaikuttaa.

    x Todistuksia saa kaksi per lukuvuosi.
    Välitodistuksen syyslukukauden viimeisenä päivänä eli päivää ennen joululoman alkua, ja lopputodistuksen kesällä lukuvuoden viimeisenä päivänä. Kumpaankin on pyydettävä huoltajan allekirjoitus ja sitten esitettävä se seuraavan lukukauden alussa tuvanjohtajalle, jotta varmistetaan että huoltaja myös näkee todistukset.

    ~ Hyväksyvät arvosanat:
    U - Upea
    O - Odotukset ylittävä
    K - Kelvollinen
    ~ Hylkäävät arvosanat:
    S - Surkea
    H - Hirveä
    P - Peikko

    Ja tietenkin, jos saa hylätyn arvosanan liian monesta kokeesta millään vuosikurssilla, niin jää luokalleen ja valmistuminen lykkääntyy. Vähintään K on saatava loppukokeissa ainakin loitsuissa, PVS;ssä, taikajuomissa, taikuuden historiassa ja kasvitieteessä - eli viidessä olennaisimmassa kaikista kahdeksasta perusaineesta, jotta voi siirtyä seuraavalle vuosikurssille. Siksi kannattaa hankkia tukiopetusta jos jossakin mainituista aineista meinaa jatkuvasti tulla S-arvosanoja työtehtävissä. Tai jos tähtäämäänsä taika-ammattiin vaativassa aineessa on suuria ongelmia.
    Monissa kokeissa on aamupäivällä kirjallinen osuus ja iltapäivällä käytännön osuus, paitsi tähtitieteessä käytännön osuus on tietenkin yöllä. Joissain ei tietenkään ole käytännön osuutta lainkaan.

    V.I.P.-tutkinnot ovat äärimmäisen tärkeitä päästä läpi, jos haluaa tähdätä johonkin taikayhteiskunnan ammattikoulutukseen. Useimmat koulutukset nimittäin vaativat pääsyyn V.I.P.-tason osaamista. Lisäksi, jotkut koulutukset vaativat jopa useita S.U.P.E.R.-tason kokeiden arvosanoja ja sen tason kursseille Tylypahkassa pääsee vain jos on suorittanut kyseisen oppiaineen V.I.P.-tutkinnon vähintään O:lla eli Odotukset ylittävällä arvosanalla.

    Esimerkkejä:
    * Aurorikoulutus ja parantajakoulutus: vähintään viisi S.U.P.E.R.-tason suoritusta vähintään Odotukset ylittävin arvosanoin. Vaaditut aineet ovat PVS, taikajuomat, loitsut, muodonmuutokset ja kasvitiede.
    * Taikalainvalvojakoulutus: vähintään viisi V.I.P.-tason suoritukset vähintään Odotukset ylittävin arvosanoin. Vaaditut aineet samat kuin auroreilla ja parantajilla.

    V.I.P.-tutkinnossa voi ottaa ja läpäistä korkeintaan yhdeksän (9) koetta, eli seitsemästä perusaineesta ja niistä kahdesta valinnaisaineesta jotka kolmannella luokalla valitsi. Kukaan ei ole koskaan ottanut ja läpäissyt kaikkia kahtatoista V.I.P:tä, koska on yksinkertaisesti mahdotonta opiskella enempää kuin kahta valinnaisainetta perusaineiden lisäksi. Siis ellei käytä ajankääntäjää, mutta Hermione Granger oli ensimmäinen ja ainoa Tylypahkan oppilas jolle sellainen on myönnetty opiskeluja varten - ja hänellekin vasta pitkän ja sitkeän suostuttelun myötä. Eli Barty Crouch Jr. ei saanut kahtatoista V.I.P:tä - hänen isänsä oli sekavassa tilassa sitä väittäessään. Bill ja Percy Weasley eivät saaneet kahtatoista V.I.P:tä - rouva Weasley selitteli omiaan ajattelematta asian mahdottomuutta, yrityksessään motivoida kaksosiaan kunnianhimoisemmiksi. Jopa Hermione huomasi että kaikkien kahdentoista aineen opiskelu, jopa ajankääntäjän avulla, oli liian raskasta ja pudotti kaksi valinnaisainetta pois ja lopulta suoritti vain yhden ylimääräisen V.I.P:n.

    Kuudennen vuosikurssin opiskeltavat aineet riippuvat siitä mitkä V.I.P:t suoritti ja millaisin arvosanoin. Jokainen keskustelee niistä tuvanjohtajansa kanssa lukuvuoden ensimmäisenä päivänä ja päättää missä aineissa haluaa jatkaa.
    Jos V.I.P.-arvosana oli H tai P, kyseistä ainetta ei voi enää jatkaa Tylypahkassa. Jos se oli S tai K, niin sitä voi jatkaa entisellä vaikeustasolla ja ottaa sen V.I.P.-kokeen uudestaan 6. vuosikurssin lopussa.
    S.U.P.E.R-tason kursseille pääsee vain niissä aineissa joiden V.I.P.-kokeet läpäisi vähintään O:lla eli Odotukset ylittävällä arvosanalla. Professori Kalkaros vaatii U:ta päästääkseen oppilaan S.U.P.E.R.-tasolle taikajuomien valmistuksessa.

    Toisin kuin tavalliset kokeet, V.I.P. ja S.U.P.E.R.-kokeita ei teetä ja arvioi Tylypahkan opettajat vaan Taikaministeriöstä erikseen saapuva ryhmä, Taikatutkinntoviranomaiset. He saapuvat sunnuntaina, kokeita edeltävänä päivänä. Ja toisin kuin tavallisissa kokeissa, näissä käytetään teoriaosuuksissa erikoissulkakyniä joihin on asetettu huijauksenestoloitsu, samoin koepapereihin. Kukaan ei ole onnistunut lunttaamaan sitten 1800-luvun.

    Kuten tavallisissakin kokeissa, useimmissa aineissa on aamupäivällä kirjallinen osuus ja iltapäivällä käytännön osuus, paitsi tähtitieteestä käytännön osuus tietenkin yöllä.

    ~ V.I.P.-kokeiden aikataulu:
    * Valinnaisaine, eli vain niillä jotka ko. ainetta ovat opiskelleet.

    1. viikko

    Ma – Loitsut
    Ti – Muodonmuutokset
    Ke – Kasvitiede
    To – Pimeyden voimilta suojautuminen
    Pe – Muinaiset riimut, (vain kirjallinen koe), Englanti

    2. viikko

    Ma – Liemet
    Ti – Taikaeläinten hoito, Matematiikka
    Ke – Tähtitiede, Biologia, Ennustus tai Numerologia/Artimansia, (vain kirjallinen koe)
    To – Taikuuden historia (vain kirjallinen koe), kemia
    Pe - Jästitieto, (vain kirjallinen koe), fysiikka


  • Koeviikot:
    Aina kesäkuussa; tavalliset kokeet on ensimmäisellä viikolla, ja V.I.P. & S.U.P.E.R.-tason kokeet kahdella seuraavalla viikolla eli lukuvuoden kaksi viimeistä viikkoa.
    HUOM! Väliaikais-Tylypahkassa koeviikkojen ajankohta on hieman eri, ks. lukuvuosikalenteri. Sieltä tokasta viestistä löytyy myös normaalin Tylypahkan koeviikkojen ajankohta.

    Pitkään, jästikoulujen ydinaineista (englanti, matematiikka, tiede) ei ole valtakunnallisia kokeita, mutta vuodesta 1988 eteenpäin ne pidetään 5. vuosikurssin oppilaille V.I.P.-kokeiden mukana. Ja lukuvuodesta 1997-1998 eteenpäin ne pidetään myös 14-vuotiaille, eli 3. vuosikurssin lopussa.
    Muut vuosikurssit tekevät vain pienempiä satunnaisia kokeita niistä lukuvuoden varrella, tuvanjohtajan eli kyseisten aineiden opettajan mielen mukaan - yleensä syys- ja kevätlukukausien loppupuolella. Joka tapauksessa kaikki saavat näistäkin aineista loppuarvosanan todistukseensa.

  • OPPITUNTIEN ULKOPUOLISET AINEET/AKTIVITEETIT

    Kaikki avoinna kaikille oppilaille vuosikurssiin katsomatta.

    * Kuvaamataito/taide - kattaa sekä taikayhteiskunnan että jästien taidetta.

    * Jästien musiikki - kattaa kaikkea jästien artisteista musiikin historiaan.

    * Tylypahkan kuoro

    * Orkesteri - saksofonisteja, viulunsoittajia, sellistejä, huilunsoittajia, kaksi rumpalia (toinen varalla) ja harpunsoittajia. Soittaa kuoron esiintyessä ja harjoitellessa. Ks. lisää tietoa kuoron infoista..
TYLYPAHKAN SALAAMINEN

Vuonna 1692 Kansainvälinen velholiitto virallisti lain jonka mukaan taikuus on salattava jästeiltä kaikkialla maailmassa. Samalla se julkisti tiedoksi peitetarinan, jota lapsensa velhokouluun lähettävien perheiden tulisi jästien keskuudessa käyttää. Taikaministeriöstä lähetetään lasten vanhemmille hämäysloitsuin varustetut ”viralliset paperit” joita käytetään virallisissa yhteyksissä kuten selvityksessä valtion jästihallitukselle siitä mihin lapsi siirtyy alakoulustaan tai kotiopetuksesta. Hämäysloitsut mm. saavat jästien viranomaiset ottamaan ensisijaisesti yhteyttä lapsen huoltajiin jos yhteydenottotarvetta lapsen uuteen kouluun tulee, ja jästipoliisin sitä mahdollisesti tarvitessa viivyttelemään kunnes Taikaministeriö ehtii kuvioihin.

Iso-Britannian peitetarinan mukaan lapsi käy koulua Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa, sisäoppilaitoksessa nimeltä Holfast High School. Tuo koulu on kuvitteellinen, se ei ole oikeasti olemassa edes tämän pelin maailmassa mistä syystä hämäysloitsut ovat poikkeuksellisen vahvoja ja saavat jästit myös luulemaan että tuo on yksi Edinburghin lukuisista kouluista.
TYLYPAHKAN KUORO


Tylypahkalla on oma kuoro jonka on perustanut ja jota johtaa Korpinkynsien tuvanjohtaja ja loitsujen professori Filius Lipetit. Hän perusti kuoron 1970-luvun alussa.
* Se on koossa myös väliaikais-Tylypahkan vuosina.
* Kuoro on osittain polyfoninen ja osittain homofoninen, ja esittää Suuressa Salissa yhden kappaleen koulun erityisissä tilaisuuksissa. Tavallisesti siis kolme kertaa vuodessa; lukuvuoden loppu, Halloween, ja joulu, joinain vuosina useammin.

- Siinä on yhdellä kertaa noin 24 laulajaa, tyttöjä ja poikia, sekalaisesti kaikilta vuosikursseilta eli ikähaarukasta 11-18.
- Mukaan voi hakeutua missä tahansa vaiheessa lukuvuotta, jos siinä on paikkoja vapaana.
- Äänialoissa tämä kuoro koostuu sopraanoista, altoista, tenoreista ja bassoista.
- Laulajia säestää erilaiset piilossa olevat itsestään soittamaan loihditut soittimet; joskus esimerkiksi cembalo, rumpu, harppu ja huilu.

Ei tarvitse osata laulaa moniäänisesti (eli polyfonisesti) sillä kuoro on tosiaan sekoitus sitä ja sen vastakohtaa (eli homofoniaa.)
Kuka tahansa laulutaitoinen ei silti pääse jäseneksi. Hakijalla täytyy olla:
!! Vahva lauluääni
!! Tarpeeksi hyvä äänenhallinnan taito
!! Osata puhua/laulaa latinaksi tarpeeksi hyvin tai ainakin olla halukas ja nopea oppimaan.

Jos äänen vahvuus- ja hallintataito on riittävä, pääsee kuoron harjoituksiin jossa nähdään kuinka latinankielen laulu alkaa luonnistua. Latinankieltä ei tarvitse osata/oppia laajasti, sillä lopultakaan ei tarvitse oppia kuin korkeintaan muutama säe, kun joskus esitettävä laulu niitä sisältää englanninkielisten säkeiden lisäksi.

Hakemustilaisuudet, ja harjoitukset pidetään Suuressa Salissa.

Harjoituksia pidetään:
Tavallisesti kerran viikossa; lauantaisin 2 tuntia, 17:30-19:30 - eli alkaen puoli tuntia illallisen jälkeen ja päättyen iltapalan alkuun. Joskus voi olla ylimääräisiä harjoituksia, jos esitettävä kappale on haastava tai tilaisuus erityisen tärkeä.
Oppitunnilta voi saada vapautuksen kuoroharjoituksen vuoksi.
Huom! Ethän kirjoita ylimääräisiä harjoituksia peleissä ilman että sovit siitä muiden kuorossa olevien hahmojen pelaajien kanssa sillä se vaikuttaa kaikkien osallisten aikajanaan!

Kuoro esiintyy:

  • Lukuvuoden lopetusillallisella, kesä- tai heinäkuussa. Aterian aikana, tupamestaruuden voittajan julistamisen jälkeen.
  • Kurpitsajuhlassa 31.10., illallisen aikana.
  • Jouluaterialla joululomaa edeltävänä päivänä illallisella, aterian aikana.
  • 1994 myös joulutanssiaisissa, (jotka pidetään vain tuona vuonna Kolmivelhoturnajaisten yhteydessä.)
  • Kesäkuun lopulla 1997, Dumbledoren hautajaisissa.
    In Noctem - Into the Night
~ Jäsenet: (pelissä hahmoina olevat)
Sopraanot: 1, Altot: 0, Tenorit: 0, Bassot: 0

ORKESTERI

Saksofonisteja, viulunsoittajia, sellistejä, huilunsoittajia, kaksi rumpalia (toinen varalla) ja harpunsoittajia. Soittaa kuoron esiintyessä ja harjoitellessa. Samat infot koskevat orkesteria kuin kuoroakin, paitsi orkesteriin pyrkivän ei tietenkään tarvitse osata laulaa..

~ Jäsenet: (hahmot tässä roolipelissä)
Saksofonistit: 0 | Viulunsoittajat: 0 | Seliistit: 0 | Huilunsoittajat: 0 | Rumpalit: 0 | Harpunsoittajat: 0 |
TUVAT


Oleskeluhuoneissa ikkunoita, pehmeitä nojatuoleja ja sohvia, pöytiä ja avotakka. Tuolit ja matot yms. tuvan väreissä. Oleskeluhuoneiden yläpuolella makuusaleja joka vuosikurssille omat - tytöt ja pojat erikseen, eli yhteensä 14 salia per tupa. Niissä on ikkunoita, je nelipylväiset sängyt joissa verhot ja joiden jokaisen vieressä kaappi. Makuusalit kuten oleskeluhuoneetkin ovat tuvan väreissä.


[Image: 28347c19f5d5cb5af6725888d4442ca6.jpg]

 
ROHKELIKKO

  • Johtaja: prof. Minerva McGarmiwa (myös muodonmuutokset & vararehtori)
  • Aave: Melkein-päätön Nick
  • Eläin: leijona
  • Värit: punainen ja kulta
  • Oleskeluhuone: pyöreä huone tornissa sen alimmalla tasolla.
    (Tämä torni on lähellä pohjoistornia jossa ennustuksen luokkahuone.)
    Sisäänkäynti 7. kerroksen sivukäytävän päästä, antamalla päivän salasana Lihavan leidin muotokuvalle joka siirtyy syrjään jos salasana oli oikein.
    Makuusalit; Oleskeluhuoneesta lähtee kahdet kiertävät portaikot ylös, toiselta puolelta poikien makuusaleihin ja toiselta hieman sivussa olevien tyttöjen saleihin. 7 makuusalitasoa, 1. vuosikurssilaiset ylimmällä tasolla.
    Huom!
    Tyttöjen makuusaleihin johtavassa portaikossa on loitsu; jos poika astuu niille ja kulkee muutaman askeleen ylös, ne muuttuvat kiviseksi liukuhihnaksi ja poika toimittuu takaisin alas. Poikien makuusalien portaikossa ei ole mitään loitsuja koska Tylypahkan perustajat pitivät tyttöjä luotettavampina kuin poikia.



LUIHUINEN
  • Johtaja: prof. Severus Kalkaros (myös taikaliemet)
  • Aave: Verinen Paroni
  • Eläin: käärme
  • Värit: vihreä ja hopea
  • Oleskeluhuone: vankityrmien tasolla, matalakattoisessa vankityrmämäisessä huoneessa. Ikkunoita, vihertäviä lamppuja ja pehmeitä nojatuoleja, pöytiä ja avotakka eli yhtä viihtyisä sinänsä kuin muutkin oleskeluhuoneet mutta tunnelma on paljon kolkompi vihertävän valon ja takan koristeina olevien pääkallojen yms. takia.
    Sisäänkäynti; piilotettu vankityrmiin ja vaatii salasanan joka vaihtuu päivittäin.
    Makuusalit; oleskeluhuoneesta lähtee suorat portaikot ylemmille tasoille, toiselta puolelta poikien saleihin ja toiselta tyttöjen. 7. makuusalikerrosta, 1. vuosikurssin oppilaat ylimmällä tasolla.
    Huom! Tyttöjen makuusaleihin johtavissa portaissa on loitsu; jos poika astuu niille ja kulkee muutaman askeleen, ne muuttuvat liukuhihnaksi ja lähtevät kuljettamaan tämän takaisin oleskeluhuoneeseen. Poikien makuusalien portaissa ei ole mitään loitsuja koska Tylypahkan perustajat pitivät tyttöjä luotettavampina kuin poikia.


PUUSKUPUH
  • Johtaja: prof. Pomona Verso (myös kasvitiede)
  • Aave: Lihava Munkki
  • Eläin: mäyrä
  • Värit: keltainen ja musta
  • Oleskeluhuone: eteishallista pääportaikon oikealla puolella olevasta ovesta samalle käytävälle missä on keittiö, ja sieltä portaikko alas tyrmien tasolle.
    ---> Pyöreä huone on tyrmien tasolla mutta aivan erilainen kuin taikaliemien luokka eli samalla tavalla viihtyisä kuin muutkin oleskeluhuoneet. Toisin kuin muissa oleskeluhuoneissa, täällä on pyöreät ikkunat. Ne ovat maan tasolla ja tuovat huoneeseen paljon auringonvaloa.
    Sisäänkäynti. Varjoisassa kivisyvennyksessä kasattujen tynnyrien viereltä lähtee viisto käytävä vähän matkaa ylöspäin kunnes vastaan tulee pyöreä ovi. Sisään pääsee päivittäin vaihtuvalla salasanalla.
    Makuusalit; oleskeluhuoneesta kulkee pieniä maanalaisia tunneleita niihin, ja niiden ovat ovat täydellisen pyöreät. Samantapainen arkkitehtuuri kuin hobiteilla J.R.R. Tolkienin kirjoissa.
    Huom! Tyttöjen makuusaleihin johtavissa käytävissä on loitsu; jos poika astuu niille ja kulkee muutaman askeleen, ne lähtevät kuljettamaan liukuhihnamaisesti tämän takaisin oleskeluhuoneeseen. Poikien makuusalien käytävissä ei ole mitään loitsuja koska Tylypahkan perustajat pitivät tyttöjä luotettavampina kuin poikia.


KORPINKYNSI
  • Johtaja: prof. Filius Lipetit (myös loitsut)
  • Aave: Harmaa Neito
  • Eläin: kotka
  • Värit: sininen ja pronssi
  • Oleskeluhuone: tornissa linnan länsipuolella.
    (Lähellä länsitornia jossa on pöllölä.)
    --> Pyöreä, hyvin ilmava huone jonka holvattu katto on maalattu tähtikuvioiseksi. Ikkunoista upea näköala ympäröiville vuorille. Sisäänkäyntiä vastapäätä suuri kaariovi huoneeseen jossa on kirjahyllyjä eli pieneen mutta yllättävän kattavaan kirjastoon. Sen vieressä on elävän kokoinen valkoisesta marmorista tehty patsas tuvan perustajasta Rowena Korpinkynnestä jolla on päässään otsaripa.
    Sisäänkäynti 5. kerroksen sivukäytävän päästä, kiertävä portaikko jonka yläpäässä ovi jossa ei ole kahvaa eikä avaimenreikää. Käytä pronssinväristä kotkan muotoista ovenkolkutinta...Sitten se esittää sinulle arvoituksen, joka voi olla hyvinkin haastava. Jos siihen vastaa oikein, ovi aukeaa. Arvoitus vaihtuu satunnaisesti, eli joskus joka kolkutuksella saa uuden mutta joskus se saattaa kysyä samaa koko päivän. Se liittyy aina taikuuteen tai taikamaailmaan. Kolkutin ei jäljitä onko sisäänpyrkijä Korpinkynsi vai ei joten kuka tahansa joka vastaa oikein senhetkiseen arvoitukseen, saa oven auki.
    ~ Esimerkkejä:
    "Kumpi tuli ensin, feeniks vai liekki?"
    Vastaus: Ympyrällä ei ole alkua.
    "Mihin hävinneet esineet menevät?"
    Vastaus: Olemattomuuteen, mikä meinaa, kaikkeen.
    ---> Jos arvoitus on vaihtunut edellisestä kerrastasi ja on sinulle liian vaikea, sopii toivoa että oleskeluhuoneessa sattuu juuri olemaan joku joka voi avata oven sinulle tai paikalle sattuu joku joka keksii oikean vastauksen.
    Makuusalit; Oleskeluhuoneesta molemmin puolin portaikot ylemmille tasoille. Kahdet kiertävät portaikot ylös, toiselta puolelta poikien makuusaleihin ja toiselta hieman sivussa olevien tyttöjen saleihin. 7 makuusalitasoa, 1. vuosikurssilaiset ylimmällä tasolla.
    Huom! Tyttöjen makuusaleihin johtavassa portaikossa on loitsu; jos poika astuu niille ja kulkee muutaman askeleen ylös, ne muuttuvat kiviseksi liukuhihnaksi ja poika toimittuu takaisin alas. Poikien makuusalien portaikossa ei ole mitään loitsuja koska Tylypahkan perustajat pitivät tyttöjä luotettavampina kuin poikia.





LINNAN PIHAMAAT

Porteilta suoraan eteenpäin järven ympäri oikealle kaartaen, sen toisella puolella n. sadan metrin päässä rannasta on kouluna toimiva linna. Järven kiertäminen portilta koululle on noin kilometri, eli kestää kävellen noin kymmenen minuuttia. Linna on porteilta katsottuna sivuttain, eli ulko-ovet samansuuntaisesti kuin portti. Porteilta näkee linnan takapihalle ja sivulle, ei etuoville.

Ulko-ovia vastapäätä muutaman sadan metrin päässä on laaja, Kielletty Metsä jonne oppilailla ei ole lupaa mennä ilman koulun henkilökunnan valvontaa. Siellä kun asuu monenlaisia herkkiä ja vaarallisiakin taikaolentoja. Riistanvartija Hagridin mökki sijaitsee metsän laidassa, ja sillä paikalla pidetään taikaolentojen hoidon oppitunnit.

Edestä ulkoa katsoen linnan vasemmalla puolella on vihannespellot. Linnan takana kasvihuoneet joissa pidetään kasvitieteen oppitunnit.
Viistosti linnan etupuolella Kielletyn metsän ja vihannespeltojen välimaastossa, loivasti laskeutuvan mäen alla nurmella on Tällipaju. Sen alta lähtee pitkä salakäytävä kiertäen järven, koulun maiden reunoja pitkin kohti Tylyahon kylää ja päätyen järven rannalla kylän laidalla seisovaan "Rääkyvään Rötteköön". Tuosta salakäytävästä ei kuitenkaan tiedä kuin henkilökunta, ja muutamat tietyt oppilaat.
Tällipajun takana parin sadan metrin päässä on suuri ovaalinmuotoinen huispauskenttä ja katsomo. Siellä päin on myös luutavarasto.

Tylyahon juna-asema ja kylä on porteilta järven ympäri vasemmalle kaartaen, vähän yli 2 km eli n. 20 minuutin kävelymatkan (tai n. 10 min vaunumatkan) päässä. (Plus 10 min kävely linnalta portille.) Eli Tylyaho-reissuihin kuluu yleensä n. puoli tuntia yhteen suuntaan.





LINNA SISÄLTÄ

Yhteensä 142 portaikkoa; leveitä ja vakaita, kapeita ja kiikkeriä, ja yksi hieman piilossa joka toimii oikotienä 2. ja 4. kerroksen välillä jossa on puolivälissä valeporras jonka yli täytyy muistaa hypätä. Jotkut pääportaikot liikkuvat, vaihtelevat paikkaa silloin tällöin. Portaikko joka maanantaina vei yhteen paikkaan saattaa perjantaina viedä aivan muualle. Ne saattaa jopa lähteä liikkumaan kesken kaiken eli portaikoissa ei kannata maleksia jos on kova kiire jonnekin.

Linnassa on myös ovia jotka eivät suostu aukeamaan ellet pyydä kohteliaasti, tai kutita niitä juuri oikeasta paikasta. Jotkut ovet eivät ole edes oikeita ovia vaan vain umpiseiniä jotka teeskentelevät olevansa ovia.
Täällä on helppo eksyä sillä monet asiat liikkuvat, kuten elävät maalaukset vieraillessaan toistensa luona, ja jotkut haarniskatkin saattavat osata kävellä. Ensimmäisellä vuosikurssilla saa kuitenkin kartan koulun sisätiloista jonka avulla pärjää aika pitkälle.
On myös paljon pieniä huoneita ja kammioita joita ei käytetä opetukseen tai muuhunkaan eli ovat tyhjiä tai sisältävät jotain kauan sitten unohdettua.
WC:t ovat joka toisessa kerroksessa, (Maataso, 2., 4. ja 6. kerros.) Ne ovat kaikki useilla kopeilla varustettuja.
- Kakkoskerroksen tyttöjen WC on hylätty haamu Myrtin takia.
- Kuudennen kerroksen wc:t ovat kylpyhuoneiden yhteydessä.
- Lisäksi viidennessä kerroksessa on valvojaoppilaille yms. tittelin omistajille oma erityisen tasokas yhteinen luksuskylppäri ja maatasolla samanlainen henkilökunnan edustajille.
* Katso tarkempaa kuvausta tuosta alta.


~ Tyrmät ja maanalaiset osat
  • Vankityrmät
  • Prof. Kalkaroksen työhuone
  • Taikaliemien luokkahuone (laajassa vankityrmässä)
  • Luihuisten oleskeluhuone
  • Keittiöt (suoraan Suuren Salin alla ja samankokoiset
  • Puuskupuhien oleskeluhuone
  • Salaisuuksien kammio
    (Sen sisäänkäynti aukeaa vain kärmeskieltä puhumalla jota vain hyvin harva taikavoimainen on koskaan osannut. Vuonna 1992 Harry kumppaneineen löytää senhetkisen sisäänkäynnin 2. kerroksen hylätystä wc;stä erään käsienpesualtaan takaa. Hanaan on kaiverrettu käärmeen kuva, ja se siirtyy sivuun kun sanoo kärmeskielellä "aukea". Sisään liu'utaan putkea pitkin. Itse kammio on syvällä järven alla. Sisäänkäynnin paikka on vaihdellut vuosisatojen kuluessa linnan kehittyessä.)
  • Viisasten kiven kammio

~ Maataso


  • Eteishalli
  • Suuri Sali
  • Opettajainhuone

  • Luokkahuone 11 (käyttämätön, pienen käytävän varrella)
  • Tyttäjen WC ja poikien WC
    ovat omalla käytävällään, kummatkin samalla. Henkilökunta käyttää yleensä opettajainhuoneessa olevaa.
  • Vahtimestari Voron toimisto

  • Pieni kammio (jossa 1. vuosikurssin oppilaat odottavat tupiin lajittelua. Suurta Salia vastapäätä)
  • Luokkahuone 11;sta käytävältä ovi sisäpihalle jota monet oppilaat käyttävät välitunneilla
  • Henkilökunnan kylpyhuone
    Koulun opettajien ja muun henkilökunnan käytössä, ja vain heidän - suojattu salasanalla joka vaihtuu välillä. Tasoltaan tämä on samanlainen kuin valvojaoppilaiden kylpyhuone viidennessä kerroksessa.

~ 1. kerros


  • Jästitiedon luokkahuone

  • Pimeyden voimilta suojautumisen luokkahuone

  • Taikuuden historian luokkahuone
  • Prof. McGawmivan työhuone

  • Sairaalasiipi
    Paljon, paljon vuoteita joissa valkoiset lakanat, alla alusastiata, ja sivuverhot yksityisyyttä varten.
    Myös Matami Pomfreyn työhuone. Sairaalasiipi muutti kolmanteen kerrokseen vuosikusrrilla 1995-1996.
~ 2. kerros

  • Tyttöjen WC ("Murjottavan Myrtin WC")
    Tätä ei yleensä enää käytä tarkoituksenmukaisesti, Myrtin takia. Täällä sisäänkäynti Salaisuuksien kammioon.
  • Poikien WC

  • Tyhjä käytävä jolla kivigargoili, jonka takana sisäänkäynti (pitkät kiertävät kiviset liukuportaat) rehtorin toimistoon joka sijaitsee 7. kerroksessa. Vaatii salasanan jota Dumbledore vaihtelee välillä ja se on vain henkilökunnan tiedossa, ei oppilaiden.
  • PVS:n professorin työhuone


~ 3. kerros

  • Yksisilmäisen kyttyräselkäisen noidan patsas, jonka kyttyrä avautuu (salasanalla ja taikasauvalla napauttamalla) salakäytäväksi Tylyahoon, Hunajaherttuan kellariin. Salakäytävä kulkee suorana linjana järven alta, eli matka kestää yhteen suuntaan noin 15 minuuttia.
  • Käytävä jolla 1991-1992 huone jossa Pörrö, kolmipäinen koira, vartioi sisäänkäyntiä Viisasten kiven piilopaikkaan. Tuona lukuvuonna tämä käytävä on kielletty alue.
  • Palkintohuone
  • Panssarigalleria (palkintohuoneen vieressä)
  • Loitsujen luokka (omalla käytävällään.)
  • Sairaalasiipi vuodesta 1995-1996 eteenpäin

~ 4. kerros

  • Seuraavassa kerroksessa olevan valvojaoppilaiden kylpyhuoneen alla olevasta käytävästä johtaa portaikko suoraan ko. kylpyhuoneeseen. Puolessa välissä tätä käytävää on kuvakudos joka peittää portaikkoa joka toimii oikotienä kaksi kerrosta alemmas. Sen alapäädyssä on samanlainen kuvakudos peittämässä portaikon aukkoa. Oikotieportaikon puolivälissä on valeporras jonka yli pitäisi muistaa hypätä.
  • Maisemamaalaus
  • Peili, jonka takana salakäytävä linnan ulkopuolelle. Se romahtaa käyttökelvottomaksi keväällä 1993.
  • Kirjasto
  • Kapea käytävä joka johtaa Iseeviot-peilin huoneeseen.
  • Tyttöjen WC
  • Poikien WC
~ 5. kerros

  • Valvojaoppilaiden kylpyhuone (ja WC:t)
    Tämä on erityinen kylpyhuone omistettu valvojaoppilaille, johtajapojille- ja tytöille sekä huispauskapteeneille - joten pääsy on suojattu salasanalla joka vaihtuu jokaisen kuukauden alussa. Vain yksi tällainen kylpyhuone eli tätä käyttävät sekä tytöt että pojat - halutessaan yhtä aikaa, mutta oven saa salvattua lukkoon sisäpuolelta jolloin sitä ei saa auki edes salasanalla.
    Toisin kuin kaksi muuta kylpyhuonetta yhden kerroksen ylempänä, tämä on luksustasoinen; seinät, lattia ja amme on valettu valkoisesta/vaaleasta marmorista, katossa loistaa kynttilöillä varustettu valtava kattokruunu. Amme on oikeastaan suorakulmainen uima-allas (4x3 metriä, ja aikuisten syvyys) ja useiden messinkisten hanojen ympäröimänä. Jokaista hanaa koristaa erilainen jalokivi ja jokaisesta saa ulos jotain erilaista; eriväristä vettä, erilaisia vaahtoja ja shampoita, saippuakuplia...Ammeen/altaan toisessa päädyssä on aina kasa pörröisiä valkoisia pyyhkeitä ja kylpytakkeja. On kotitonttujen tehtävä huolehtia että ne ja hanoista saadut shampoot, saippuat ja vaahdot eivät pääse loppumaan. Täällä on myös muutama tilava mutta muuten tavallinen WC-koppi. Yhtä huoneen seinää koristaa lasimaalaus hieman flirttailevan oloisesta merenneidosta. Amme täyttyy yllättävän nopeasti nähden sen mittoihin, (n. 1,5-2 tunnissa), hanat kun ovat isot ja vedenpaine kova.
  • Patsaita
  • Korpinkynsien torni / tuvan sisäänkäynnille johtavat portaat
  • Länsitorni, jossa Pöllölä. Siis jossa koulun pöllöt ja oppilaiden omat pöllöt asuvat. Tornnin yläosassa. Huone on yleensä viileä/kylmä ja joskus hieman kostea sillä sen ikkunoissa ei ole laseja.
  • Prof. Lipetitin työhuone, linnan länsipuolella lähellä Korpinkynsien tornia.

~ 6. kerros


  • Poikien ja tyttöjen kylpyhuoneet (ja WC:t)
    Nämä ovat siis kaikille koulun oppilaille vapaasti käytettävissä ilman salasanoja. Siis jopa toisen sukupuolen edustajat voivat päästä sisään, vaikka se on toki kirjoittamaton sääntö että ei pitäisi mennä tahallaan. Eikö ihan helposti pääsekään mikäli kylpyhuone on muistettua käytön aikana lukita sisäpuolelta salvan avulla. Suhteellisen tilaviat ja kummassakin on kaksi maahan upotettua allasta. Paljon pienempiä kuin valvojaoppilaiden erityiskylppärin allas. Näihin mahtuu mukavasti oleskelemaan oletusarvoisesti korkeintaan neljä kerrallaan - riippuen toki kunkin kylpijän koosta, ja yksi allas täyttyy noin puolessa tunnissa.

    Messinkisiä hanoja ilman jalokiviä ja niitä on paljon vähemmän, saa valutettua vain tavallisen väritöntä vettä ja paria erilaista vaahtoa sekä tietysti shampoota. Erityistä shampoota tai muuta sellaista on siis tuotava itse sillä vaihtoehtoja on vähemmän. Myös pyyhkeet ja muut kylpytarvikkeet on tuotava itse omat. Seinillä ei ole maalauksia vaan nämä ovat melkolailla peruskylpyhuoneet, altaat ovat vaaleaa keraamista laatoitusta. Yhdellä sivulla on muutama tavallinen WC-koppi. Nämä kylpyhuoneet ovat kuitenkin viihtyisät ja valaistu lukuisilla korkealla seinillä palavilla soihduilla.

~ 7. kerros

  • Tarvehuone
    Salattu huone joka avautuu vain kun sen edessä ajattelee tiivisti sitä millaista tilaa tarvitsee,
    ja se avaa nimenomaan juuri sellaisen huoneen. Tästä ei tiedä kaikki oppilaat vaan löytyy yleensä vahingossa tai jos joku kertoo tästä.
  • Rohkelikko-torni / Rohkelikkojen oleskeluhuoneen sisäänkäynti
  • Ennustuksen luokkahuone (Pohjoistornin alin taso)
SOSIAALISET TAPAHTUMAT


Kaikki ovat ilmaisia, lippuja ei myydä.


* * * * *

HALLOWEEN-TANSSI on tämän roolipelin maailmaan kehitetty jokavuotinen tapahtuma, järjestetty 1920-vuodesta eteenpäin. Se alkaa 19:00 lokakuun 31. päivä ja päättyy 01:00 seuraavana yönä. Myös väliaikais-Tylypahkan vuosina. Se pidetään Suuressa Salissa, josta tietenkin tupapöydät on siirretty pois. Tämä tapahtuma on avoin kaikille oppilaille. Tämä on siis yksi ilta kun kenenkään ei tarvitse olla tuvissaan ilta-yhdeksään mennessä, vaan vasta 01:30 mennessä – puoli tuntia tapahtuman päätöksen jälkeen.
Suuressa Salissa on kaiken aikaa vähintään kaksi henkilökunnan jäsentä valvomassa.

Oppilaat ja henkilökunta voi halutessaan pukeutua Halloween-asuihin, kunhan asu ei ole liian seksuaalinen tai kenenkään etnisyyttä tai uskonnollista näkemystä loukkaava. Asu ei ole pakollinen – mutta jos sellaisen haluaa ja on niitä persoonia jotka eivät koskaan saa sitä aikaiseksi ajoissa, Tylyahossa myydään lukemattomia erilaisia asuja tähän vuodenaikaan. (Mutta muistathan, että vain kolmannen vuosikurssin oppilaat ja sitä vanhemmat saavat osallistua Tylyaho-reissuille & hekin vain jos ovat tuoneet tuvanjohtajalleen vanhempansa/huoltajansa allekirjoittaman lupalapun.) Koulu ei tarjoa mitään Halloween-asuja.

Kaikenlaisia karmivaa muonaa on tarjolla, mutta vain pientä naposteltavaa sillä söimme jo täysmittaisen Halloween-aterian aiemmin iltapäivällä. Ne ovat normaaleja syötäviä naposteltavia, vain valmistettu tai lumottu tavalla joka soveltuu illan teemaan. Ilmaisia makeisia tietenkin myös kasakaupalla.

Live-musiikkia ei ole, ellei lahjakkaat oppilaat halua esiintyä. (Koulun kuoro esitti jo kappaleen aterian alussa, joten he eivät esiinny täällä, ainakaan yhdessä.) Iso läjä vinyyli-levyjä, (sekä c-kasetteja ja cd-levyjä jos ollaan sopivalla aikakaudella), on saatavilla LP-soittimen ja stereoiden vieressä. Valtaosa valikoimasta on taikayhteiskunnan artisteilta, mutta on myös joitakin jästiartistien tuotannosta – enimmäkseen itsetehtyjä sekoituksia jotta musiikki pysyisi teemassa. Kaikki levyt ja kasetit on suojattu erinäisin loitsuin varastamista vastaan.

Läpi tapahtuman on myös taikuudella järjestettyä viihdettä, minkä jätän täysin pelaajien mielikuvituksen valtaan – kuitenkin sillä ohjenuoralla että älkää visioiko mitään mitä vastuuntuntoinen rehtori ja henkilökunta ei sallisi. Koulu ei tarjoa välineitä pilailuun, joten jos haluat tehdä jotain sellaista on sinun järjestettävä tarvikkeesi itse.


* * * * *

KEVÄT-TANSSIT on tämän roolipelin maailmaan kehitetty vuosittainen tapahtuma, järjestetty vuodesta 1850 asti. Se alkaa 18:30 viimeisenä päivänä ennen pääsiäisloman alkua ja päättyy keskiyöllä. Suuressa salissa, josta tupapöydät on siirretty pois. Juhlavat vaatteet on suositeltavaa, mutta ei pakollista. Pikkusyötävää ja musiikkia on saatavilla, joskaan ei live-musiikkia.

Tämä tapahtuma on avoin vain kolmannen vuosikurssin ja sitä vanhemmille oppilaille. Ensimmäisen ja toisen vuosikurssin oppilaita ei päästetä sisään, heitä ei voi edes kutsua ja heidän tulisi olla ja pysyä tuvissaan ilta-yhdeksästä eteenpäin kuten tavallisesti. (Tietenkään se ei tarkoita, etteivätkö he voisi yrittää kuokkavierailla täällä.) Näin, koska on epätodennäköistä että esi-teinit olisivat edes kiinnostuneita normaaleista tanssiaisista ja koulu halusi omistaa yhden tapahtuman puhtaasti teini-ikäisille.


* * * * *

JOULUTANSSIAISET järjestetään vain Kolmivelhoturnajaisten yhteydessä. Jotka lakkautettiin vuonna 1792, korkean kuolleisuuden takia. Ne järjestettiin uudestaan vuonna 1994, jolloin Harry Potter huijattiin osallistumaan niihin. Tuosta vuodesta eteenpäin turnajaiset järjestettiin viiden vuoden välein kuten aikoinaan, joka kerta eri koulussa vuorotellen Euroopan kolmen suurimman velhokoulun välillä.
Joten, joulutanssiaiset järjestetään joka viides vuosi joulupäivän iltana 20:00-02:00, eikä tapahdu aina Tylypahkassa. Ellei kumpikin kahdesta muusta koulusta ole kykenemätön isännöimään tilaisuutta, on epätodennäköistä että sama koulu tekisi niin kahdesti peräkkäin. Siis ellei toisin mainita, Joulutanssiaiset järjestetään Tylypahkassa joka 15. vuosi, alkaen 1294 siihen asti kun turnajaiset lakkautettiin. Ja jälleen, modernien päivien tanssiaiset Tylypahkassa järjestetään 1994, 2009, 2024, 2039...ect.

Kyseessä siis tanssiaiset, naposteltavaa tarjolla ja yleensä 1-2 enemmän tai vähemmän suosittua artistia tai bändiä velhoyhteiskunnasta on lupautunut esiintymään illan aikana. Vain neljännen vuosikurssin ja sitä vanhemmat oppilaat ovat automaattisesti kutsuttu. Nuoremmat pääsevät sisään vain jos näyttävät kutsun vanhemmalta oppilaalta. Tietenkin, Kolmivelhoturnajaisten kilpailijoiden on pakko osallistua, ja tuoda mukanaan tanssipari. Tilaisuus alkaa heidän tanssillaan.
Kaikkien oppilaiden jotka eivät osallistu, pitäisi olla ja pysyä tuvissaan ilta-yhdeksän jälkeen kuten tavallista.

Tylypahkassa nämä tanssiaiset pidetään Suuressa Salissa jossa tupapöydät on poistettu ja esiintymislava pystytetty. Juhlavaatteet on pakolliset jos aikoo päästä sisään.


* * * * *

Lisää sosiaalisia tapahtumia saa ehdottaa, olivat vuosittaisia tai ei. Tietenkään ei voi olla liikaa vuosittaisia tapahtumia – mutta voisi hyvin olla tilaa vielä yhdelle sellaiselle, jos se olisi selkeästi erilainen eli ei ainakaan tanssiaiset.
TYLYPAHKAN HENKILÖKUNTA


Tylypahkassa on useita opettajia jokaiselle aineelle, vaikka jokaisella aineella on oma ”johtajaopettaja” kuten professori Sprout on kasvitieteen Johtajaopettaja, professori Snape on Juomamestari ja professori Flitwick on Loitsumestari. Jokaisella aineella on kaksi opettajaa työskentelemässä Johtajaopettajan alaisena joka on aina joku erityisen korkeat arvosanat ko. aineessa saanut ja jolla on paljon kokemusta sen alalsta, ja joka on työskennellyt koululla jo useita vuosia. Luokka saattaa ottaa oppitunteja keneltä tahansa heistä, mutta jokaisella luokalla on ”pääopettaja” - kuten esimerkiksi ensimmäisen vuosikurssin Rohkelikot ja Luihuiset jotka aloittivat koulun Harry Potterin kanssa, vaikuttivat ottavan taikajuomatunteja enimmäkseen professori Snapelta. Koska, jotta lapset saisivat johdonmukaista ja vahvaa opetusta jokaisella opettajalla on oma määrätty luokka-ryhmänsä jota he opettavat ja toimivat toistensa sijaisina vain tarvittaessa.

---> Poikkeus: vuodesta 1956 eteenpäin, Pimeyden Voimilta Suojautumisessa on ollut aina vain yksi opettaja ja jopa hän on päätynyt lopettamaan yhden vuoden jälkeen tai aiemmin – vaihtelevista syistä mutta aina jonkin pahan tai ikävän tapahtuman myötä. Yleinen uskomus on, että Lordi Voldemort kirosi tuon aseman tuolla tavalla, kun Albus Dumbledore kieltäytyi palkkaamasta häntä siihen.

Tylypahkan henkilökunta:

* N. 53 opettajaa opetussuunnitelman aineisiin.
* Muutama kouluavustaja jotka auttavat erityistarpeita omaavia oppilaita.
* 10 henkilökunnan jäsentä kattamaan 9 tavallisten oppituntien ulkopuolista ainetta joita oppilaat voivat harrastaa.
* Rehtori, (joka sitä ennen oli jonkin opetussuunnitelmaan kuuluvan aineen opettaja)
* yksi Apulaisrehtori, (joka opettaa myös opetussuunnitelmaan kuuluvaa ainetta)
* yksi Riistanvartija
* yksi Vahtimestari
* yksi Parantaja, ja 5-10 hoitajaa työskentelemässä alaisinaan.
------> Noin 80 henkilökunnan jäsentä.

Jokainen heistä on auktoriteettihahmo oppilailla eli voi ja täytyy puuttua asiaan jos huomaa ongelmia ja voi vähentää tupapisteitä rangaistukseksi. Mutta vain opetussuunnitelmaan kuuluvien aineiden opettajat ja rehtori voi määrätä jälki-istuntoa tai antaa muun rangaistuksen, riippuen mitkä keinot on sallittuja minäkin aikakautena. Muiden on raportoitava ongelma jollekin heistä, jos kokevat että ankarampi rangaistus kuin tupapisteiden vähennys, on paikallaan tai tarpeen.

Vakituiseen henkilökuntaan päästäkseen on oltava vähintään 21-vuotias, ja toimittaa virallinen todistus siitä että olet pätevä hakemaasi asemaan ja että olet turvallinen työskentelemään lasten parissa. Parantajan alaisina työskentelevät hoitajat voivat olla niin miehiä kuin naisiakin, mutta jokaisen on oltava läpäissyt parantajakoulutus korkein arvosanoin ja saanut jo virallisesti luvan harjoittaa ammattiaan, ennen kuin aloittaa työn Tylypahkassa. Joten nuorimmat hoitajat/parantajat ovat n. 25-vuotiaita koska parantajakouluts kestää pidempään kuin monet muut koulutukset

OPETTAJAT

Rehtori
Albus Dumbledore

Apulaisrehtori
Minerva McGonigall

* Englanti, matematiikka, ja tiede; biologia, kemia, fysiikka, maantiede
3 opettajaa joka aineelle.

[Sinun OC?] x 18

* Numerologia
~ Johtajaopettaja: Septima Vector
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

* Tähtitiede
~ Johtajaopettaja: Aurora Sinistra
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

* Taikaolentojen hoito
~ Johtajaopettaja: Silvanus Kettleburn
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

* Loitsut
~ Johtajaopettaja: Filius Flitwick
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

* Pimeyden Voimilta Suojautuminen
~ Since 1957, only one teacher each year, always a different one.

[Sinun OC?]

* Ennustus
Sybill Trelawney, (a woman)

* Lentäminen
~ Johtajaopettaja: Rolanda Hooch (a woman in her 80's)
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

* Kasvitiede
~ Johtajaopettaja: Pomona Sprout (a woman in her 40's or 50's)
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

* Taikuuden historis
~ Johtajaopettaja: Cuthbert Binns. (a man, approximately 200 years old, a ghost since the 1970's after died of old age but continued teaching)
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

* Jästitiede
~ Johtajaopettaja: Charity Burbage, (a woman)
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

* Taikajuomat
~ Johtajaopettaja: Severus Snape
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

* Muinaiset Riimut
~ Johtajaopettaja: Bathsheba Babbling, (a woman)
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

* Muodonmuutokset
~ Johtajaopettaja: Minerva McGonigall
~ Muut opettajat:

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]


VAPAAEHT. LISÄAINEET & MUUTA

Kuvataide

[Sinun OC?]

Musiikki

[Sinun OC?]
[Sinun OC?]

Tylypahkan kuoro & Orchestra
Filius Flitwick (Korpinkynsien tuvanjohtaja & Loitsujen professori)


MUU HENKILÖKUNTA

Riistanvartija / Puutarhuri
Rubeus Hagrid, (hänellä on myös koulun avaimet)

Vahtimestari
Argus Filch, (surkki)

Sairaanoitajat
~ Johtaja: Poppy Pomfrey
~ Muut hoitajat:

[Sinun OC?] x 5-10

Kirjastonpitäjä
Irma Pince

Opettajien apulaiset

[Sinun OC?] x 3-5